Spanyol labdarúgás

Spanyol labdarúgás

Spanyol válogatott - Jordi Alba

2018. október 26. - kirchner

Jordi Alba Ramos (L’Hospitalet de Llobregat, Spanyolország, 1989. március 21. –) spanyol (katalán nemzetiségű) profi labdarúgó, jelenleg a Primera Divisiónban szereplő FC Barcelona játékosa. Kivételes futógyorsaság, nagy munkabírás és kiegyensúlyozott teljesítmény jellemzi, ezáltal a katalán csapat erősségének számít a védelemben.

 2017-ben a Spanyol válogatott színeiben

Pályafutása

 

Pályafutását az FC Barcelona ifjúsági soraiban kezdte, ​​de miután túl kicsinek találták, elhagyta a klubot. Ezután a szintén katalán UE Cornellà csapatához került, ahonnan mindössze egy szezon után 2007-ben, 6000 € ellenében a Valencia CF csapott le rá. Ezután a második ligás Gimnástic csapatánál szerepelt kölcsönben.

 

Miután visszatért, 2009. szeptember 13-án egy Real Valladolid elleni 4-2-re megnyert mérkőzésen debütált a La Liga-ban. Még ebben az évben bemutatkozhatott az európai kupaporondon, az Európa-liga csoportkörben a Lille OSC és az SK Slavia Praha ellen.

 

A folyamatos sérülések miatt a 2009-10-es szezonban főként a védelem bal oldalán számított rá Unai Emery vezetőedző, összességében pedig jó teljesítményt nyújtott ebben a szerepkörben. 2010. április 11-én megszerezte első gólját a klub színeiben egy RCD Mallorca elleni találkozón.

 

A 2010-11-es évben is szinte kizárólag a védelmi szektorban kapott helyen, ahol meg kellett küzdenie a francia Jérémy Mathieuvel. A következő szezon végéig Emery gyakran egyszerre használta a játékost a Valencia CF bal oldalán, ami – tekintve a két játékos támadó és védekező játékát – hatalmas stratégiai fegyvere volt a csapatnak.

FC Barcelona

 

  1. július 28-án egy 5 évre szóló szerződést kötött nevelőegyesületével 14 millió € ellenében. Új csapatában a válogatottban is viselt 18-as mezszámot kapta meg.

Nemzetközi karrierje

 

Képviselhette Spanyolországot a 2008-as U19-es labdarúgó Európa-bajnokságon, a 2009-es Mediterrán-játékokon, amelyet meg is nyert a csapat, valamint a 2009-es U20-as egyiptomi világbajnokságon.

 

A Spanyol labdarúgó-válogatottban 2011. október 11-én, egy Skócia ellen 3-1 arányban megnyert hazai összecsapáson mutatkozott be, amikor is a bal oldali védőként oroszlán részt vállalt, korábbi, valenciai csapattársa, David Silva góljában. Ennek a lenyűgöző bemutatkozásnak köszönhetően eloszlatta a kételyeket, hogy hosszú távú utódja lehet Joan Capdevilának mint a állandó balhátvéd.

 

Meghívót kapott Vicente del Bosque csapatába a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra, ahol minden mérkőzésen kezdőként kapott szerepet a későbbi győztes csapatban. A Franciaország elleni negyeddöntőben az ő beadását fejelte a kapuba Xabi Alonso, majd a kijevi döntőben Xavi átadása után ő maga is bevette Olaszország kapuját. A döntőt végül 4-0 arányban sikerült megnyerniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollabdarugas.blog.hu/api/trackback/id/tr5914565588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása