Spanyol labdarúgás

Spanyol labdarúgás

Spanyol válogatott - Raúl Albiol

2018. november 09. - kirchner

Raúl Albiol vagy Raúl Albiol Tortajada (Valencia, Spanyolország, 1985. szeptember 4. –) spanyol labdarúgó, aki 2013-tól a Napoli és a spanyol válogatott védője. Alapvetően középső védő, de képes játszani jobb oldali védőként és védekező középpályásként is.

 Albiol Raul 73374.jpg

Klubkarrier

Valencia

 

Valenciában kezdett el futballozni, majd 10. születésnapja előtt igazolt a városi óriásklubhoz, a Valenciához. 2003. szeptember 24-én debütált a nagy csapatban 18 évesen és 4 naposan. Az UEFA Kupában is bemutatkozhatott, azonban ebben az idényben hivatalosan még a B csapat tagja volt.

 

2004 augusztusában egy évre kölcsönbe került a Getaféhoz, majd súlyos autóbalesetet szenvedett, az intenzív osztályra került. Karrierje is veszélybe került, azonban Albiol rendkívül elszánt volt, így elkezdte rehabilitációját, melynek köszönhetően 2005 januárjában már vissza is térhetett a pályára: 1–1-es döntetlent játszottak az Atlético Madriddal január 15-én. 2 hónappal később a másik madridi csapat ellen gólt is szerzett, melynek köszönhetően 2–1-re legyőzték a Real Madridot.

 

A szezon végén visszatért Valenciába, ahol szinte rögtön alapemberré vált. A 2006–07-es bajnoki nyitányon győztes gólt szerzett a Betis ellen. A Bajnokok Ligájában is betalált 2006. szeptember 12-én az Olimbiakósz elleni mérkőzésen, amelyen 4–2-re nyert csapata. A négy Valenciában eltöltött szezonja alatt remekül teljesített a védelemben, és segítette hozzá csapatát a 2008-as spanyol kupa elhódításában.

Real Madrid

 

  1. június 25-én Albiol a Real Madridhoz igazolt 15 millió euróért cserébe, Florentino Pérez első spanyol igazolása második regnálása alatt. Július 2-án mutatták be hivatalosan a Santiago Bernabéu stadionban. A 18-as mezszámot kapta Rubén de la Redtől, aki szívproblémái miatt kénytelen volt visszavonulni a profi labdarúgás világából.

 

Első (és eddigi egyetlen) gólját a Bajnokok Ligája 2009–2010-es kiírásában lőtte december 8-án a Marseille ellen, melyet 3–1-re nyert meg a Real Madrid. Első idényében alapemberré vált Pepe súlyos sérülése miatt.

 

A 2010–2011-es idényben azonban a padra szorult José Mourinho és Ricardo Carvalho érkezése okán. Csak sérülések vagy eltiltások esetén került a kezdőcsapatba, illetve pár alkalommal csereként lépett pályára a szezonban. 2011. január 26-án a Sevilla elleni spanyol kupa elődöntő első mérkőzésén neki köszönhetően nem kapott gólt a Real Madrid, a gólvonalról rúgta ki Luís Fabiano kapura lövését. 2011. április 16-án, a Barcelona elleni hazai rangadón szabálytalanul szerelte David Villát a büntetőterületen belül, így tizenegyest kapott a Barcelona, Albiolt pedig kiállította a játékvezető. A mérkőzés végül 1–1-gyel végződött.

A válogatottban

 

2007-ben továbblépett a válogatottban az U21-es szintről és bemutatkozhatott a nagy válogatottban. 2007. október 13-án léphetett először pályára a Selecciónban Dánia ellen a 2008-as Eb-selejtezőn. Kerettag volt a 2009-es konföderációs kupán és a 2010-es vb-n is.

 

  1. május 8-án, a Málaga elleni, hazai pályán rendezett mérkőzésen megszerezte első bajnoki gólját a Real Madridban, valamint egy több, mint hároméves gól nélküliséget szakított meg e mérkőzés harmadik percében. A végeredmény egyébként 6–2 lett csapatának.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollabdarugas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314565584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása