Spanyol labdarúgás

Spanyol labdarúgás

Spanyol válogatott - Álvaro Morata

2018. december 21. - kirchner

Álvaro Borja Morata Martín (Madrid, 1992. október 23. –) spanyol válogatott labdarúgó, aki jelenleg a Chelsea játékosa.

Morata 2017-ben

 Pályafutás

 

Real Madrid

Karrierje 2005-ben kezdődött, amikor az Atletico Madrid ifjúsági klubjához került. Itt két évet töltött, majd a Getafe csapatához szerződött. 2008-ban szerződtette a Real Madrid, ahol először a Juvenil C csapatban kezdett játszani. 2009 novemberében a Juvenil C és a Real Madrid C közötti mérkőzésen kezdőként lépett pályára. Egy sikeres idény után a Juvenil A-csapatában, 2010 júliusában Morata átkerült a Real Madrid Castillához. Egy hónappal később a Real edzője, José Mourinho magával vitte Álvarót és három csapattársát a madridiak előszezoni amerikai túrájára. 2010. augusztus 15-én debütált a Castillában az AD Alcorcón elleni barátságos meccsen. A mérkőzést 1:0-ra nyerte a Real tartalékcsapata, az egyetlen gólt Morata szerezte. Augusztus 21-én a bajnokságban is bemutatkozott a Coruxo elleni 3:2-es mérkőzésen. Első gólját október 31-én szerezte az RSD Alcalá elleni 1:1 döntetlen során. 2010. december 12-én a 18 éves játékos a Real Madrid első csapatában is lehetőséget kapott, amikor a Real Zaragoza elleni 3:2-es mérkőzésen Ángel di María helyére állt be a 88. percben. Tíz nappal később Álvaro a Király Kupában is debütálhatott a Zaragoza elleni meccsen, ahol csereként lépett pályára a 77. percben. Ezen a találkozón közel volt első góljához a madridi rekordbajnok csapatnál. Ugyan ragyogó kísérletét hárította a Zaragoza kapusa, ám Pedro León a kipattanó labdára lecsapva beállította a 8:0-s végeredményt. Január 11-én, Higuaín sérülése után a spanyol média felvetette annak lehetőségét, hogy Morata pótolja a több hónapra kidőlt csatárt. Mourinho azonban úgy gondolta, hogy a fiatal játékosnak még fejlődnie kell a Castillánál. Ebben az időszakban Morata négy meccsen öt gólt szerzett a tartalékoknál, míg a Real Emmanuel Adebayort szerződtette Higuaín pótlására. Álvaro február 13-án megszerezte élete első mesterhármasát a Castillában a Deportivo B elleni 7:1-es diadal során.

 

Bár 2011-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban, komolyabb lehetőséget csak a 2012-13-as szezonban kapott először. Ekkor 12 meccsen számolt vele José Mourinho a bajnokságban, és megszerezte első BBVA-liga beli gólját is. Az igazi áttörést azonban a következő szezon hozta. Carlo Ancelotti többször számolt vele, főként csereként, de ő volt az első számú cseréje Karim Benzema-nak, így sokszor lehetőséghez jutott. A bajnokságban nyolcszor volt eredményes. A Bajnokok Ligája -döntőjében is pályára lépett, és végül megnyerték a mérkőzést, így BL-győztesnek vallhatja magát.

 

Az átigazolási időszakban azonban elhagyta a Realt, és Olaszországba szerződött, a Juventus FC csapatához. Ez volt a torinóiak legnagyobb vétele a szezonban, 20 millió eurót sem sajnáltak érte.

Juventus

Érdekesség, hogy a Juventusnál még Antonio Conte kezdeményezte leigazolását, ám mivel ő távozott (később kiderült, hogy az Olasz válogatott szövetségi kapitánya lett), a játékos már Massimiliano Allegri edzősége alatt érkezett Torinóba.

 

A szerencse nem állt kezdetben Morata mellé, ugyanis szinte az érkezést követően közvetlen megsérült.

Válogatott

A 2009-es U17-es világbajnokságon négy meccsen szerepelt és két gólt szerzett. Jelenleg a spanyol U19-es korosztályos válogatott tagja. 2011 nyarán a spanyol U19-es válogatott Romániába utazott a korosztályos világbajnokságra, és természetesen a Real fiatal tehetsége is a csapattal tartott. Ráadásul nem is akármilyen teljesítménnyel rukkolt elő. Már az első mérkőzésen betalált Belgium ellen, azonban ez a találkozó vihar miatt félbeszakadt. A következő nap bepótolt meccsen a spanyolok 4:1-es diadalt arattak, amiből Morata is kivette a részét, remek játékával és a 93. percben szerzett góljával. Spanyolország következő csoportellenfele a szerb válogatott volt július 23-án. Álvaro ezen a mérkőzésen is fantasztikusan szerepelt, hiszen már az első félidőben duplázni tudott, ezzel bizonyítva, hogy a vb egyik nagy felfedezettje, akiből néhány év múlva óriási játékos lehet. A második félidőben szintén remekelt, hiszen újból betalált, ezzel mesterhármast elérve.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollabdarugas.blog.hu/api/trackback/id/tr1814565534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása