Spanyol labdarúgás

Spanyol labdarúgás

A Barca ötig meg sem állt a Sahtar ellen

2011. április 06. - kirchner

Barcelona a Camp Nouban négy góllal nyert az ukrán Sahtar Doneck ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, így Pep Guardiola csapata viszonylagos nyugalommal várhatja a visszavágót. Ami mégis némi aggodalomra adhat okot számára az egyrészt a vendégek idegenben szerzett gólja, még inkább fegyelmezett, letámadásos taktikája, amellyel kezdetben nem igazán engedték kibontakozni a házigazdákat, bár nem bírták végig nyomás alatt tartani a házigazdákat.

A házigazdák alapcsapatából továbbra is hiányzik Carles Puyol, akit ezúttal is Sergio Busquets helyettesített a védelem tengelyében. A középpályán Javier Mascherano és Seydou Keita személyében két védekező típusú középpályás kapott szerepet. A jobbszélső Pedro a katalánok másik hiányzója, így Pep Guardiola a Lionel Messi, David Villa, Andrés Iniesta támadótriót dobta harcba.

A vendégek kezdőcsapatában nem találhattuk ott azt a Dmitro Csihrinszkijt, aki kulcsembere az ukránoknak, és az előző idényben még a Barcelonát erősítette. Legalábbis papíron, hiszen nem élt a megkapott bizonyítási lehetőséggel – ezt a közelmúltba ő is elismerte –, így egy szezon után távozott, hiába áldoztak érte 25 millió eurót. A védő a negyeddöntős párosítás után nagyon fogadkozott, hogy megmutatja magát volt kenyéradóinak, erre azonban nem kerülhetett sor, hiszen még a cserék közé sem nevezték.

A tiszta fehér szerelésben pályára lépő ukránok kezdték a mérkőzést, s másodpercek alatt eljutottak Víctor Valdés kapuja elé, ám a 2. perc közepén a katalánok jutottak gyors előnyhöz. A bal oldali passzolgatást követően Messi játszott középre,  Iniesta elé már egy ukrán védő közreműködésével került a labda. A ziccerben kilépő katalán játékos hat méterről a kiszolgáltatott Pjatov mellett higgadtan a jobb, rövid alsóba helyezett. 1–0.

A gyorsan kapott gól nem küldte padlóra a vendégeket, akik lelkes, szívós mezőnymunkával megakadályozták a hazaiakat abban, hogy labdatartásukkal döntő mezőnyfölényre tegyenek szert. Sőt néhány villámgyors kontrájuk nem kevés veszélyt hordozott magában. A Sahtar próbált nyomást gyakorolni a hazai védelemre – nem eredménytelenül –, amely rossz helyezkedéssel hozta magát nehéz helyzetbe – Dani Alves pedig kapusát, Víctor Valdést rövid hazaadással. Az ukránok két nagy helyzete azonban kimaradt, még a kaput sem találták el.

Messi emeléssel veszélyeztetett, majd tetszetős cselsorozatot mutatott be, ennek ellenére az oly' sokszor megcsodált látványos katalán támadótaktikát ezúttal hatástalanították. A vendégek sok mozgással továbbra is a hazai védővonal előtt zavartak. Kérdés volt, meddig bírják ezt az őrölt mennyiségű mezőnymunkát.

A felvonás derekán háromszor is helyzet adódott a Barca játékosai előtt. Előbb Gerard Piqué kísért egy támadást, utána Dani Alves beadása jelentett veszélyt, majd David Villa távolról lőtt keresztbe. Erre egy kettő az egyes kontrával feleltek a vendégek, Busquets becsúszva nagyot mentett.

A 34. percben Dani Alves megduplázta a katalánok előnyét. Iniesta nyomott át balról jobbra egy zseniális nagykeresztet, a vendégek védelme csak leste, ahogyan a brazil jobbhátvéd mögöttük teljesen üresen besprintelt a kapujuk elé. Alves a labda átvételével elsuhant a gólvonalat elhagyó Pjatov mellett, majd négy lépésről a hálóba kotorta a labdát. 2–0.

A második kapott gól és az eltelt bő fél óra érezhető nyomokat hagyott a vendégekben, akik már nem voltak képesek letámadni, így a szünetig hátralévő percekben a Barcelona adogatott.

Az első félidő nagy taktikai csatát hozott, a Sahtar a mezőnymunkát és a kidolgozott helyzeteket tekintve is döntetlenre állhatott volna.

A második félidő úgy folytatódott, ahogyan az első befejeződött: némi hazai mezőnyfölénnyel. Derült égből villámcsapásként aztán egy keresztlabda a donecki Adrianót találta meg ziccerben, de a brazil támadó szép labdaátvétel után belebotlott a labdába, amely így az alapvonalon túlra került.

Az 53. percben szemfüles találattal jutott újabb gólhoz a Barcelona. A jobb oldali szögletet Xavi begurította a tizenhatos felé,

 

Piqué visszamozgott, társai közben arról a helyről befelé mozogva elvitték magukkal az ukrán védőket. A katalán középhátvéd picit rosszul találta el a labdát, de az két donecki lába között így is eljutott a vendégek kapujáig.3–0. 

Az 59. percben szépítettek a vendégek: jobb oldali szabadrúgás nyomán a jó ütemben kapu elé érkező Jaroszlav Rakickij csúsztatott a hálóba az ötös sarkáról. 3–1 .

Még mielőtt nagyon beleélték volna magukat a felzárkózásba a vendégek, a 60. percben bombagóllal büntettek a házigazdák. Messi indult el szokásához híven keresztbe jobbról a tizenhatoson, de ezúttal nem visszalőtte a labdát, hanem megtolta az érkező Seydou Keita elé. Utóbbi 14 méterről, igazítás nélküli védhetetlen bombát küldött a kapu jobb felső sarkába. 4–1.

A gyors gólváltást követően csillapodott az iram, a kapuk nem forogtak közvetlen veszélyben, ebben a periódusban a Barcelona játékosai taktikusan jegelték a labdát, ami után lelkesen, de már korántsem olyan nagy tűzzel nyomoztak a vendégek. A katalán védelem már régen megnyugodott, és szépen semlegesítette az egyre fáradtabb ukrán próbálkozásokat. Mircea Lucescu cserékkel próbálta meg felrázni a hajrára övéit.

A 81. percben nagyszerű kontra végén kapufáig jutottak az ukránok, a katalánok pedig fél perccel később Messi révén egy lesgólig. A 86. percben már nem volt mentség, Daniel Alves alaposan megkeverte védőjét, középre gurított labdáját pedig az érkező Xavi hét méterről a kapuba továbbította. 5–1.

Ez lett a vége, a Barcelona négygólos sikerével óriási lépést tett az elődöntő – és vélhetően a Real Madrid – felé. Az ukránok amíg bírták erővel, nagyszerűen helytálltak, de aztán a hajrára összezuhantak.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollabdarugas.blog.hu/api/trackback/id/tr782806151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása